Nova vest
Tenis

Nedelja, 02.11.2008.

18:24

Congi titula i put u Šangaj

Francuz Žo-Filfred Conga osvojio je Masters u Parizu, pošto je u finalu savladao Argentinca Davida Nalbandijana sa 2:1, po setovima 6:3, 4:6, 6:4.

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Default images

Conga je ovim trijumfom takođe osigurao i poslednje mesto na završnom Masters kupu u Šangaju. Finalni duel trajao je tačno dva sata. To je Francuzu druga titula u karijeri, i prvi Masters. Prvu je osvojio nedavno kada je u finalu Bangkoka savladao Novaka Đokovića. Pored titule i plasmana u Šangaj, Franzuc će imati još dva razloga za veliko zadovoljstvo.

On će ovim trijumfom inkasirati 263 hiljade i 600 evra, i što je još važnije po prvi put u karijeri naći će se među najboljih deset tenisera sveta.

Finalni duel ispunio je očekivanja i viđen je sjajan tenis.

Iako je Conga igrao prvo finale Mastersa u karijeri, i iako je igrao pred domaćom publikom, na startu meča znatno nervozniji bio je Nalbandijan.

Conga je tu nervozu protivnika iskoristio već na startu meča, i brzo je poveo sa 3:0 uz jedan brejk. Francuz je u prvom setu servirao fenomenalno, i do kraja seta nije pružio protivniku ni najmanju priliku da se vrati u igru.

Početkom drugog seta Conga je nastavio sa sigurnim servis gemovima, a Nalbandijan je nekako uspevao da preživi svoje. Ipak, u 10. gemu Francuz je popustio i iskusni Nalbandijan je napravio brejk u pravom trenutku za 6:4 i 1:1 u setovima.

Gubitak seta ipak nije ostavio traga na Congi koji je i u odlučujućem setu nastavio sa agresivnom igrom, i bilo je očigledno da će sjajni Argentinac popustiti. To se desilo u trećem gemu kada je Conga oduzeo servis protivniku i poveo sa 2:1. Oba tenisera držali su svoje servise do desetog gema, kada je Conga trebao da odservira za titulu.

Pritisak na 23-godišnjeg Francuza Nalbandijan je pretvorio u tri vezane brejk lopte, ali je uz dve neiznuđene greške dozvolio Congi da spasi sve tri brejk prilike. Na meč loptu Nalbandijan je poslao forhend u mrežu i usledila je erupcija oduševljenja u ’Bersiju’.

Nalbandijan je posle poraza dobio duplo manje para od Conge, ali je izgubio i 150 ATP poena pošto je prošle godine osvojio ovaj turnir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu